Trustpilot Reviews 4.3/5.0

Onze abonnees beoordelen ons met een 4.3/5.0

cafeine in thee

Het korte antwoord op deze vraag luidt: ja. Er zit altijd cafeïne in thee. Of je nu groene thee drinkt, de nog lichtere variant die witte thee heet, of juist zware zwarte thee. Het verschil met koffie is dat de cafeïne in thee geen cafeïne heet, maar theïne genoemd wordt. Dat verandert niets aan de stof zelf, die blijft hetzelfde opwekkende effect geven. Als je koffie drinkt om je energieker te voelen, dan kun je dus eigenlijk net zo goed een kop thee kiezen!

Meer cafeïne in koffie

Hoewel er in zowel koffie als thee cafeïne zit (die in thee geen cafeïne heet maar theïne genoemd wordt) zit er wel méér van deze stof in koffie. Per kopje bevat een kop koffie ongeveer 2 tot 3 keer meer cafeïne dan een kop thee. Het verschilt overigens per soort koffie hoeveel cafeïne die precies bevat: filterkoffie is doorgaans rijker aan cafeïne dan bijvoorbeeld espresso.

Verschil groene & zwarte thee

Als je kijkt naar het theïne-gehalte van verschillende theesoorten kun je onderscheid maken tussen lichtere en zwaardere theeën. Lees ook deze blog post over de in totaal 5 verschillende theesoorten die er bestaan! Het verschil tussen groene en zwarte thee is dat de blaadjes van zwarte thee veel langer fermenteren en oxideren dan de blaadjes van groene thee. Een langere oxidatie geeft een thee meer theïne. Dat betekent dat donkere theesoorten (zwarte thee, oolong thee) meer theïne bevatten (30 – 40 mg per per kop) en lichtere theesoorten (witte thee, groene thee) minder theïne bevatten (15 – 20 mg per kop).

Geen cafeïne of theïne?

Liever helemaal geen cafeïne of theïne? Dan is thee of koffie drinken geen optie. Wel kan het drinken van kruidenthee een oplossing zijn. Officieel mag kruidenthee geen thee heten: er zitten namelijk geen theeblaadjes in. Voorbeelden van kruideninfusies zijn onze Sweet Dreams infusie met kamille en de TEAmwork Tea rooibos blend Funky Fruit. Een kruideninfusie (de officiële naam voor kruidenthee) is vaak volledig theïne-vrij.

Bron: Marktonderzoek juli 2018, Ruigrok NetPanel in opdracht van Koffie & Thee Nederland

Trustpilot Reviews 4.3/5.0

Onze abonnees beoordelen ons met een 4.3/5.0