Trustpilot Reviews 4.3/5.0

Onze abonnees beoordelen ons met een 4.3/5.0

soorten thee

Je dacht dat er alleen groene thee en earl grey thee bestond? Mis! Even een spoedcursus. Over het algemeen zijn er zes verschillende soorten thee te onderscheiden. Daarbij laten we kruidenthee voor het gemak even buiten beschouwing, omdat officieel alleen theesoorten die daadwerkelijk theeblaadjes bevatten tot ‘thee’ gerekend mogen worden. In de laatste alinea komen we hier op terug! Wil je weten welke theesmaken door ons geleverd kunnen worden? Bekijk het thee assortiment van TEAmwork Tea.

Verschillende soorten thee

Witte thee

De lichtste variant van thee. Witte thee wordt alleen gedroogd en is dus niet gebrand, gefermenteerd of geoxideerd. Dat betekent dat de blaadjes in hun meest pure vorm worden gebruikt, wat een heel lichte thee en zachte smaak geeft. Voor witte thee worden alleen de knoppen, dus de jonge blaadjes van de theeplant gebruikt, die vaak met de hand geplukt worden. Dat maakt witte thee een delicate en zeldzame thee.

  • Ideale watertemperatuur: 85* Celsius
  • Hoeveelheid cafeïne per kop: ongeveer 15 mg
  • Trektijd: 3 minuten
  • Groene thee

Net als witte thee bestaat groene thee uit theeblaadjes die niet gefermenteerd zijn. Wel worden de bladeren kort verhit waardoor ze licht oxideren en verkleuren. Dit oxidatieproces duurt bij groene thee vrij kort, door de blaadjes snel te verhitten of te stomen en het oxidatieproces snel te stoppen. Voor bijvoorbeeld Gunpowder thee worden de theeblaadjes na de oxidatie tot kleine balletjes gerold, maar meestal worden ze gewoon gedroogd. Groene thee heeft net als witte thee en lichte en zachte smaak. Omdat de theeblaadjes relatief weinig te verduren krijgen bevatten ze nog veel van hun anti-oxidanten, maar minder cafeïne (theïne) dan bijvoorbeeld zwarte thee.
-> Ideale watertemperatuur: 80* Celsius
-> Hoeveelheid cafeïne per kop: ongeveer 20 mg
-> Trektijd: 3 minuten

Zwarte thee

Een zwarte thee is volledig geoxideerd, wat zorgt voor volledig donker verkleurde blaadjes en wat betekent dat er veel tannines vrijkomen. Dat zorgt voor een sterke kleur, smaak en ‘kracht’ in de thee. Dit maakt zwarte thee sterker van smaak dan bijvoorbeeld witte en groene thee. Ook bevat zwarte thee meer cafeïne (theïne) dan groene thee.
-> Ideale watertemperatuur: 100* Celsius
-> Hoeveelheid cafeïne per kop: ongeveer 40 mg
-> Trektijd: 2 minuten

Oolong thee & Pu Ehr thee

Twee theesoorten die we op dit moment nog niet aanbieden bij TEAmwork Tea, maar die we wel willen noemen, zijn oolong en pu erh thee. Oolong thee bestaat uit gedeeltelijk geoxideerde theeblaadjes, ligt deze theesoort eigenlijk tussen groene thee en zwarte thee in. In China wordt oolong thee overigens ook wel ‘blauwe’ thee genoemd. Oolong kan in verschillende gradaties bestaan: hoe groter het percentage geoxideerde thee (de ‘oxidatiegraad’), hoe donkerde de oolong. Zwaar geoxideerde oolongs zijn kruidig en zwaar, licht geoxideerde oolongs zijn lichter en bloemiger.
Pu Ehr thee (in China bekend als ‘rode’ thee), die na het volledige productieproces nog een poosje ‘rijpt’. Dit rijpingsproces vindt plaats in een donkere vochtige ruimte, en duurt een paar maanden tot zelfs een paar jaar. Dit maakt Pu Ehr een post-gefermenteerde thee, ook wel ‘vintage’ thee genoemd. De thee heeft een diep en donker aroma, en staat met name bekend om zijn medicinale eigenschappen (goed voor vetverbranding, cholesterol, etc).

Rooibos (& kruidenthee)

Hoe lekker het ook is, rooibos is geen thee. Een drank mag officieel alleen thee genoemd worden als er blaadjes van de theeplant in zitten. Rooibos wordt gemaakt van naaldjes van de rooibosplant, die tijdens het drogen een rode kleur krijgen.
Kruidenthee is gemaakt van gedroogde kruiden, maar bevat ook geen theeblaadjes. Dit zorgt ervoor dat kruidenthee altijd licht van kleur is en weinig tot geen theïne bevat.
-> Ideale watertemperatuur: 100* Celsius
-> Hoeveelheid cafeïne per kop: geen
-> Trektijd: 4 minuten

Zo, weer wat geleerd!

Smaakt dat naar meer? Bestel nu!

Trustpilot Reviews 4.3/5.0

Onze abonnees beoordelen ons met een 4.3/5.0