Waarom zijn theezakjes van soilon beter voor het milieu?
Hoe maak je een theezakje zo duurzaam mogelijk, zonder in te boeten op de kwaliteit van losse thee? Voor dat laatste heb je een piramidezakje nodig: daarin hebben de grote, met de hand geplukte theeblaadjes van TEAmwork Tea de ruimte om te wellen. Ook kun je in piramidezakjes goed zien dat het om echte theeblaadjes gaat. In ondoorzichtige ‘basic’ theezakjes zit vaak gruis van lage kwaliteit. Het komt de fabrikant goed uit dat je er vaak niet echt doorheen kunt kijken, zodat niemand precies ziet wat er nou eigenlijk in dat theezakje zit. Maar van welk materiaal moeten die piramidezakjes dan gemaakt worden, om zo duurzaam mogelijk te zijn?
De oplossing: soilon
Daarvoor is een materiaal nodig dat volledig biologisch afbreekbaar is. Dan kan het theezakje namelijk op de composthoop en breekt het volledig af, zodat er geen microplastics in het milieu terechtkomen. Onze TEAmwork Tea contactpersonen in Sri Lanka lieten ons kennismaken met het materiaal soilon. Dit is een bioplastic, gemaakt van een melkzuureiwit, wat weer uit o.a. maiszetmeel gehaald wordt. Het is volledig biologisch afbreekbaar en mag dus op de composthoop / bij het GFT-afval, waar het materiaal binnen een maand volledig ‘verdwenen’ is: omgezet naar CO2 en water. Bovendien kun je zowel het touwtje als het theelabel van het theezakje van soilon maken. Dat klinkt goed, toch?
Kwaliteit van de thee?
First things first: Het belangrijkste is natuurlijk dat de smaak van de biologische thee goed naar voren komt. Alle andere piramidezakjes worden gemaakt van nylon (puur plastic), omdat dit de beste resultaten geeft qua smaak. Soilon is speciaal ontworpen om een duurzaam alternatief voor nylon theezakjes te bieden. Het lijkt qua kenmerken dus precies op nylon – maar dan biologisch afbreekbaar. Je merkt zelf als theedrinker dus geen verschil tussen een plastic nylonzakje en een biologisch afbreekbaar soilon piramidezakje. Die laatste kun je alleen wel op de composthoop gooien, waar micro-organismen het afbreken zodat er geen microplastics in de natuur terechtkomen.
Test het zelf
Mocht je je afvragen of de theezakjes die jij thuis in de kast hebt staan biologisch afbreekbaar zijn, dan is daar een makkelijk (en leuk!) testje voor. Over het algemeen geldt: materiaal dat biologisch afbreekbaar is, brandt. Wil je testen of iets van afbreekbaar materiaal is, dan kun je het dus in de fik steken. Zoals je theezakje! Wie durft?
Uitproberen? Klik hier om onze thee te bestellen!