De herkomst van onze TEAmwork Tea
Reis met ons mee naar Sri Lanka! Dit is de eerste TEAmwork Tea plantage, gelegen in de mistige bergen van Sri Lanka – de UV highlands, om precies te zijn. Maak kennis met de vrouwen die het échte werk doen: het plukken van de theeblaadjes. Een van hen is Pasamalar. Ze werkt op de plantage, tussen de lieveheersbeestjes. Er worden geen pesticiden gebruikt op de plantage – het is immers een biologische plantage – dus plant de eigenaar specifieke bloemen en planten om o.a. lieveheersbeestjes aan te trekken. Die eten namelijk weer bladluizen, spinmijten, etcetera.
Zoals veel vrouwen in Sri Lanka is Pasamalar vrij verlegen en timide in het openbaar. Ook spreekt ze niet heel veel Engels. Met een beetje hulp van de plantage-eigenaar en veel handen-en-voeten-werk, vertelde ze TEAmwork Tea oprichtster Claartje een verhaal dat we graag met je delen.
Het plukken van theeblaadjes in een typische vrouwenbaan in derdewereldlanden. Mannen wagen zich er niet aan. Dit geldt ook voor landen zoals Nepal en India. Op een dag stond er echter toch een man theeblaadjes te plukken, tussen een groep vrouwen. Pasamalar en haar collega’s konden hun ogen niet geloven. Een mán? Die thééblaadjes plukt?! Toen ze in zijn buurt kwamen en hem vroegen wat hij aan het doen was, begon de man te lachen. Wat bleek? Zijn vrouw, die eigenlijk werkte op de plantage, was ziek. Omdat haar salaris – een fairtrade salaris – hoger was dan zijn eigen salaris, besloten ze dat hij haar werk zou doen. Wat ons betreft een perfect voorbeeld van het nut van Fairtrade thee handel: een verandering die op het eerste gezicht wellicht klein lijkt, maar die echt impact maakt.
Als je het ons vraagt gaat kwaliteit namelijk niet alleen over smaak of beleving, het gaat minstens zo sterk om herkomst en afdruk. Daarom wordt alle TEAmwork Tea niet alleen biologisch geteeld op de plantage, maar is de plantage ook Fairtrade gecertificeerd. Dit betekent dat de vrouwen die de thee plukken die in de TEAmwork Tea verpakkingen zit, meer verdienen dan de gebruikelijke €2,50 per dag. Oprichter Claartje bezocht de eerste plantage zelf, om deze vrouwen te ontmoeten. De Fairtrade plantages waar TEAmwork Tea vandaan komt stoppen bovendien $1 van elke kilo verkochte thee in een fonds, voor o.a. pensioenen en verzekeringen voor de werknemers, en scholingsmogelijkheden voor hun kinderen. Als je het ons vraagt is er geen betere manier om de wereld écht gelijkwaardiger te maken, dan (Fairtrade) handel.
Als het goed is voor de wereld, dan is het goed voor jou. Daarom is elk theeblaadje van TEAmwork Tea 100% biologisch. Op de plantage in Sri Lanka waar TEAmwork Tea groeit worden geen pesticiden gebruikt, maar maken ze bijvoorbeeld hun eigen compost – ik heb het met mijn eigen ogen gezien. De plantage bevindt zich op 1500-1800 meter hoogte in de Uva Highlands in Sri Lanka, wat betekent dat het ‘high grown’ thee is. De plantage is bovendien niet alleen gecertificeerd biologisch, maar maakt ook deel uit van het Forest Garden programma, om het effect tegen te gaan dat ontbossing heeft op het milieu en de samenleving.